Auto Rijles

De opleiding voor het rijbewijs categorie B (auto) bestaat uit 2 delen, een theoretisch deel en een praktisch deel.

Voor het praktische deel werken wij met moderne technieken, bijvoorbeeld het inzetten van navigatie om het zelfstandige rijden te trainen, aangezien dit een belangrijk onderdeel van het CBR is.

Voor het theoretische deel kun je up to date leermiddelen aanschaffen, deze zijn verkrijgbaar bij de rijschool. Niet alle kennis voor een theorie-examen kun je uit een boek e.d. halen. Er worden ook veel praktische zaken besproken die je tegenkomt in de lesauto. Je kunt het beste met de theorie beginnen als je ook praktijklessen volgt, op deze manier gaan de theorie en de praktijk het beste samen.

Belangrijk

Om voor een rijbewijs B in aanmerking te komen dient men over een goede gezondheid te beschikken. Daarom moet er een eigen verklaring ingevuld worden, lees deze zorgvuldig door. De vragen op de eigen verklaring kun je ook vinden bij het CBR. Moet je een of meerde vragen met een ja beantwoorden, geef dit dan meteen door aan het CBR, dat voorkomt vertraging of zelfs een teleurstelling.

De Rijschool kan pas een tussentijdse toets of praktijkexamen reserveren als het hiervoor gemachtigd is door de kandidaat (zie DigiD)

Theorie-examen

Om je theorie-examen af te mogen leggen moet je minimaal 16 jaar zijn. Je kunt zelf het theorie examen reserveren bij het CBR. Het theorie-examen wordt afgenomen bij een CBR locatie. De Rijschool kan de aanvraag voor het theorie-examen ook verzorgen maar daarvoor worden extra kosten in rekening gebracht.

Let op! Het resultaat van het theorie-examen is 1,5 jaar geldig.

Tussentijdse toets CBR

Bij de opleiding voor het praktijkexamen adviseren wij, afhankelijk van de leerling, om een tussentijdse toets bij het CBR af te leggen, op deze manier kun je jezelf toetsen of je (bijna) klaar bent voor het echte praktijkexamen Deze toets verloopt als een echt praktijkexamen. Het is een goede gelegenheid om een stukje onbekendheid en daarmee ook eventuele nervositeit weg te nemen. Ook kun je er een vrijstelling voor de bijzondere verrichtingen mee verdienen, echter geldt dit alleen voor het eerste praktijk examen. Een tussentijdse toets leg je af met een examinator van het CBR, de examinator verwacht wel dat je bijna op examen nivo bent.

Een leuke bijkomstigheid is dat volgens het CBR de kandidaten die een tussentijdse toets afleggen hebben, meer slagingskans hebben!

Praktijk-examen

Het praktijkexamen duurt 55 minuten. Je legt je examen af in dezelfde auto waarin je ook je praktijklessen hebt gevolgd. Het praktijkexamen wordt in Almelo afgenomen. Een examinator van het CBR beoordeeld in deze tijd of jij het voertuig zelfstandig, en met overtuiging beheerst ook word je besluitvaardigheid en verkeersinzicht getest. Na afloop zal hij je dan ook vertellen of je geslaagd bent of niet.

Belangrijk

Je kunt geen tussentijdse toets of praktijkexamen afleggen als je het theorie-examen nog niet met een voldoende resultaat afgerond hebt. Vergeet niet de Rijschool op tijd te machtigen (zie DigiD op deze site)

Voor alle overige vragen over de examens, de eigen verklaring en regelgeving kun je terecht bij het CBR.